A weboldal előfizetése lejárt, kérem kattintson ide a meghosszabbításához!

Blum Pince Borozó
7773 Villány, Baross G. u. 103. 

Telefon: +36 (72) 592 - 104
+36 30 902 7072

Fax: +36 (72) 592 - 105 
Mutassa térképen!

Borkészítés művészete

 

Szüretelés

A borkészítés művészete már a szüretelésnél elkezdődik, hiszen rossz minőségű alapra nem lehet építkezni. A szüretelés időpontja nagyon fontos, ugyanis a túl korai – nem teljesen megérett szőlő – esetén híg, alacsony alkoholtartalmú bor készülhet, a kései betakarításnál pedig magas alkoholtartalmú, de alacsony savszintű bor lehet a végeredmény.

A korai betakarítás az átlagosnál hűvösebb területeken bevett szokás, mert nem sok esély van a hő hiány miatt a teljes beérésre, az alkoholtartalom fokozásához pedig cukrot, vagy szőlő sűrítményt adnak.

 

Préselés

A mai gépesített korban már ritkaság, ha egy borkészítő az „ősi” taposós módszerrel végzik a szőlő zúzását.
Napjainkban már egy menetben, egy prés-, és zúzógéppel végzik ezt a folyamatot, mely során a kocsonyát is eltávolítják.
Vörös szőlő esetében a zúzást nyomással helyettesítik.

 

Lé szétválasztása

Ezen a ponton választjuk le a levet a héjtól, illetve magoktól. Ebben a fázisban is prést használunk, melynek alján ki tud csorogni a szabadmust, mely nem erjedt szőlőlé, más néven cefre.

 

Mustkezelés

A must gyakran zavaros lehet, így hasznos eljárás a lebegő anyagok ülepítése. Ezt a fázist a zavarosság megszüntetése, valamint káros enzimek semlegesítésére, esetlegesen maradék szilárd részek eltávolítása okán használjuk.

 

Erjesztés

A jó minőségű bor elkészítéséhez fokozottan ellenőrzött erjesztésre van szükség. Többek közt ennek feltétele a káros mikroorganizmusok növekedésének akadályozása, határozott számú hasznos élesztő jelenléte, valamint a helyes tápanyag biztosítása a élesztők számára.

A hőmérsékletszabályozás, valamint az oxidáció megelőzése ugyanúgy fontos szempont, valamint vörös must esetében a benne úszkáló héjak megfelelő kezelése is.

 

Tisztítás

Annak érdekében, hogy a bor minél tisztább legyen, még jó néhány tisztítási eljárást alkalmaznak.
Ilyen a szűrés, mely a legrégebbi és alapvetőbb, a centrifugálás, valamint a hűtés.

A fentieken túl használnak melegítést, más néven pasztörizálást, de manapság ez a módszert alig használják.

 

Amennyiben szereti a jó, megfelelően elkészített borokat, látogasson meg minket, s kóstolja meg különlegességeinket!

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

oldalam.hu
Ezt a weblapot az MTT Média Kft. készítette. További információk: www.oldalam.hu